OSTEOPOROSIS


Osteoporosis adalah penyakit tulang sistemik yang ditandai dengan penurunan kualitas dan kepadatan massa tulang, sehingga menyebabkan tulang menjadi rapuh dan risiko patah tulang (WHO 1994).
Gejala osteoporosis sering diabaikan oleh pasien karena tidak ada gejala spesifik. Gejala dapat berupa nyeri pada tulang dan otot, terutama sering terjadi pada punggung.
Patah tulang yang paling umum terjadi di bagian pinggul, tulang belakang, dan pergelangan tangan. Terjadinya patah tulang ini meningkat seiring meningkatnya usia baik pada wanita maupun pria.
Patah tulang belakang dapat berimbas pada beberapa konsekuensi yang cukup serius, antara lain: menurunnya tinggi badan, rasa sakit pada punggung yang menyiksa, dan berubahnya bentuk tulang. Sedangkan patah tulang pinggul, terkadang dibutuhkan operasi lebih lanjut untuk penanganannya.
Kabar baiknya, sekarang ini osteoporosis dapat ditangani dengan kombinasi solusi yang tepat! Penggabungan antara perubahan pola hidup dan pengobatan yang tepat akan menghindarkan Anda dari resiko patah tulang.
Osteoporosis terjadi bila hilangnya massa tulang lebih besar daripada produksinya. Beberapa penyebab Osteoporosis:
1). Primer
    A. Osteoporosis postmenopausal
    Terjadi karena turunnya kadar estrogen, hormon utama pada wanita yang menyebabkan osteoklas ( sel perusak tulang) menjadi lebih aktif dan pembentukan tulang menurun sehingga hilangnya massa tulang berlangsung dengan cepat. Biasanya gejala timbul pada wanita yang berusia di antara 51-75 tahun, tetapi bisa mulai muncul lebih cepat ataupun lebih lambat. Tidak semua wanita memiliki 
    resiko yang sama untuk menderita osteoporosis postmenopausal, wanita kulit putih dan daerah timur lebih mudah menderita penyakit ini daripada wanita kulit hitam.

    B. Osteoporosis senilis
    Merupakan akibat dari kekurangan kalsium yang berhubungan dengan usia dan ketidakseimbangan diantara kecepatan hancurnya tulang dan pembentukan tulang yang baru. Senilis berarti bahwa keadaan ini hanya terjadi pada usia lanjut. Penyakit ini biasanya terjadi pada usia diatas 70 tahun dan
     2 kali lebih sering menyerang wanita. Wanita seringkali menderita osteoporosis senilis dan postmenopausal.
2).Osteoporosis sekunder
    Dialami kurang dari 5% penderita osteoporosis, yang disebabkan oleh keadaan medis lainnya atau oleh obat-obatan. Penyakit ini bisa disebabkan oleh gagal ginjal kronis dan kelainan hormonal (terutama tiroid, paratiroid dan adrenal) dan obat-obatan (misalnya kortikosteroid, barbiturat, anti-kejang dan hormon tiroid yang berlebihan). Pemakaian alkohol yang berlebihan dan merokok bisa memperburuk keadaan ini.
3) Osteoporosis juvenil idiopatik
    Merupakan jenis osteoporosis yang penyebabnya tidak diketahui. Hal ini terjadi pada anak-anak dan dewasa muda yang memiliki kadar dan fungsi hormon yang normal, kadar vitamin yang normal dan tidak memiliki penyebab yang jelas dari rapuhnya tulang
Source : http://www.lawanosteoporosis.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~##################~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OSTEMATRIX



Ostematrix Shaklee Membekalkan :

1) 1000mg (100% Pengambilan Harian) unsur Kalsium  daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi.
2) 400mg (100% Pengambilan Harian) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
3) 400IU (100% Pengambilan Harian ) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.



Untuk order atau info lanjut boleh Whatsapp Reen ya..

Reen Rafique | 016 2214 776

OSTEOARTRITIS

Apakah itu Osteoartritis?

Proses osteoartritis bermula dengan penghausan tulang rawan pada sendi. Tulang rawan berfungsi sebagai kusyen di antara sendi yang membolehkan sendi bergerak lancar. Ia adalah tisu yang tegap, berfungsi untuk menyerap kesan hentakan semasa bergerak dan bersenam.



Apabila tulang rawan menjadi haus dan nipis, ruang antara sendi menjadi sempit. Ini mengakibatkan hujung tulang bergesel di antara satu sama lain. Geselan tulang ini akan menyebabkan sendi menjadi sakit pembentukan tulang baru di hujung tulang menghasilkan pembengkakan sendi.

Mereka yang telah berumur dan mempunyai berat badan yang berlebihan didapati lebih mudah mendapat OA. Kaum wanita berkecenderungan mendapat OA lebih awal dan lebih teruk daripada kaum lelaki, dan di dalam sesetengah kes, OA mungkin menjejaskan seluruh keluarga.

Sendi-Sendi Yang Terlibat
  • Sendi-sendi jari. - Mengakibatkan bonjolan di sendi-sendi hujung jari. Ia lebih kerap di kalangan kaum wanita yang mempunyai penyakit yang sama di kalangan ahli keluarga.
  • Tulang belakang.
  • Sendi-sendi yang terlibat dalam menampung berat badan seperti sendi pinggul, lutut dan kaki.



Faktor Faktor Risiko Osteoartritis
  • Penuaan. - Osteoartritis jarang berlaku di bawah umur 40an. Penyakit ini lebih kerap di kalangan wanita yang berumur 50 tahun ke atas.
  • Obesiti (kegemukan).
  • Penyakit radang sendi yang lain seperti rheumatoid arthritis dan cjangkitan kuman.
  • Kecederaan sendi.
Tanda-Tanda Osteoartritis
  • Sakit pada sendi apabila digunakan atau digerakkan.
  • Ketidakstabilan pada sendi.
  • Pergerakan dan penggunaan sendi yang terhad.
  • Bengkak sendi.
  • Sendi berbunyi apabila digerakkan.



Dalam kes OA lutut, adalah penting untuk mengurangkan bebanan mekanikal ke atas sendi. Penurunan berat badan sangat perlu jika berat badan pesakit berlebihan dan pengukuhan otot (quadriceps strengthening) juga penting untuk merencatkan perkembangan OA lutut. Mendapatkan bantuan daripada pakar fisioterapi yang boleh memberi nasihat mengenai senaman otot dan alat perlindungan untuk lutut adalah berguna.

Kadang-kadang terdapat banyak cecair di dalam sendi. Bila ini berlaku, ia mungkin membantu pesakit sekiranya cecair itu dikeluarkan serta menyuntik sendi berkenaan dengan agen anti-inflamasi seperti triamcinolone. Suntikan-suntikan lain yang telah digunakan untuk OA lutut ialah yang mengandungi asid hyaluronic, (kaedah ini dipanggil viscosupplementation), sejenis bahan yang dikeluarkan secara semulajadi yang di dapati dalam cecair yang memang ada pada sendi. Viscosupplementation boleh melegakan kesakitan mekanikal berkaitan dengan OA lutut dalam sesetengah pesakit. Bagaimanapun rawatan ini terpaksa diulangi bila perlu kerana kesan baiknya tidak tetap.

Apakah Masalah Yang Mungkin Timbul Akibat Osteoartritis
  • Gangguan fungsi sendi akan mengehadkan pergerakan pesakit. Ini mengakibatkan masalah kurang upaya.
  • Kesulitan dalam melakukan aktiviti harian seperti berjalan, bersila, menaiki tangga, mencangkung dan sebagainya.
  • Hilang upaya untuk menjalani kehidupan harian dan terpaksa bergantung kepada orang lain.
  • Tekanan mental dan kemurungan. 

[ Sumber: http://www.drsendiurat.com/osteoartritis/ ]

~~~~~~~######~~~~~~~

JOINT HEALTH SET




Advanced Joint Health Tablet
(i) menyokong keselesaan sendi
(ii) memelihara tisu penyambung yang sihat
(iii) meningkatkan kesan kusyen



Omega Guard adalah omega3 yang  melambatkan degradasi tulang rawan. ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi..jadi ia boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi. omeg- juga bertindak sebagai pelincir. ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkankesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja. 





Ostematrix Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi. Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium. Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang-temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.


Untuk order or info lanjut boleh laa Whatsapp Reen..

Reen Rafique | 016 2214 776




Badan Bagai di Pam- Pam Lepas Makan Set Slimming Shakee..!


BIAR BETUL??? Niat nak cantikkan badan, tapi berat pula bertambah-tambah lepas makan SET SLIMMING SHAKLEE. Memang susah nak percaya... Dah ramai yang guna SET SLIMMING ni boleh kurangkan Berat dan juga Inch Lost..

So macam mana boleh jadi macam ni...?

Set Kurus yang terdiri daripada ESP, Alfafa dan Lecithin.

Jom kita check dulu manfaat dan peranannya dalam proses kuruskan badan.

Alfafa

Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago Sativa) secara organik di California yang bebas daripada pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia.
Dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian.
Kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia

Menyingkirkan lemak dan kolestrol - Kajian klinikal membuktikan bahawa penggunaan jangka panjang akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Alfalfa mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.



Lecithin

Kandungan lecithin adalah terdiri daripada:

Asid Linoleik (essential fatty acid) - amat diperlukan oleh badan. Tapi, badan kita tidak boleh hasilkan sendiri, jadi kita perlu mengambilnya dalam diet harian
kolin - satu komponen neutransmitter
Asetikolina - bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem saraf
Inositol - sebagai komponen utama membran/ selaput sel dalam tisu di seluruh badan

**Fungsi utama lecithin adalah untuk memecah lemak
- memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
- menurunkan total serum cholestrol dan meningkatkan kolestrol baik (HDL)
- membantu kawal paras triglycerides
- membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan - pembuluhan darah
- mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolestrol




ENERGISING SOY PROTEIN (ESP)

ESP merupakan makanan tambahan protein yang berunsurkan kacang soya. 

Ianya merupakan satu - satunya produk dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. 

Kehadiran protein dalam diet akan memberi rasa kenyang berpanjangan. Kekurangan protein akan menyebabkan lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot dan masalah penghadaman.



~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~
Kalau kita tgk, ketiga product ni sesuai untuk kuruskan badan seperti dalam SET SLIMMING , tetapi macam mana berat badan boleh naik?

Ok soalan seterusnya...

Bagaimana cara pengambilan SET SLIMMING Shaklee..? Mesti ada silap mana-mana ni.. Sebab tu dapat kesan sebaliknya..

Sebab itu anda harus bijak memilih untuk membeli dengan SID yang betul. Hanya mereka yang mampu memberi cadangan cara pemakanan yang betul, dos yang sesuai dan waktu yang terbaik untuk menelan vitamin yang mampu memberikan kesan yang optimum dan bukan sebaliknya.

So untuk nikmati manfaat sebaiknya daripada supplements Shaklee boleh contact Reen dapatkan product dan consultation sepenuh jiwa ya.. 

* Kalau dapatkan product daripada Reen, ada plak kemusykilan tak kira masa boleh je contact tanya Reen.. Haaa service 24hrs lagi.. 😜

Reen Rafique | 016 2214 776

8 RAHSIA BAWANG PUTIH

  • Mengurangkan risiko strok ~ Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
  • Mengurangkan risiko kanser ~ Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.
  • Anti bakteria dan antivirus ~ Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
  • Antiinflamasi ~ Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.
  • Mengandungi banyak iodin ~ Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.
  • Membantu sistem pencernaan ~ Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
  • Meningkatkan sistem imunisasi ~ Terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
  • Mengurangkan kolesterol dalam tubuh ~ Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.


*****************
Boleh try supplement dari Shaklee ni.. ;)



PM/Whatsapp Reen to order or nak tau lebih lanjut ya.. 

Penasihat Shaklee Anda
Reen Rafique
0162214776

4 tips kesihatan dari Nabi Muhammad SAW

  •  Nabi melarang umatnya minum berdiri. Ini kerana ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke pundi kencing, boleh menyebabkan penyakit batu karang.  
  • Nabi juga melarang meniup air yg panas.. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air maka CO2 itu akan larut didalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yg menyebabkan penyakit jantung dan masaalah perut tidak selesa.
  • Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut dapat membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan. 
  • Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin. 
Sentiasa ada hikmah disebalik larangan dan suruhan Rasulullah SAW. Jadi ikutlah walaupun sedikit, kerana sedikit yang dilakukan secara beristiqamah (berterusan) adalah lebih baik dari banyak tanpa istiqamah.
Wallahua'lam.

ESP...!!!


Dah breakfast...? 

Macam biasa reen bfast dgn ESP dulu.. 

Best tau ESP ni.. Dah laa mengenyangkan.. Bagi energy yg lama plak tu.. Boleh cantikkan kulit lagi...  

Perbezaan ESP dengan soya lain
1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin)
2. Ada 9 asid amino yang penting utk fungsi badan
3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
4. 1can 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol utk memelihara kandungan isoflavone
6. Rendah lemak, tanpa kolestrol
7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi

Nak pikir2 apa lagi.. Yg 2can tu dah ada tuan empunya.. 1can je tinggal utk di let go..

Pm reen laju2 ye.. Hari ni juga reen boleh poskan.. Kalau dkt COD pon boleh... 


Reen Rafique
0162214776





PERUT BUNCIT...??? Arghhhh....

Tak selesa kan perut buncit ni... 🙅🙅🙅

Bagi yg nak cuba kempiskan perut secara natural...
Boleh try HERBLAX ya...

Manfaat HERBLAX
~ Menyingkirkan najis yang tersekat.
~ Merangsang usus utk percepatkan proses pembersihan secara lembut kpd najis yg tersekat.
~ Membantu masalah sembelit.
~ Tindakan pembersihan yg lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakkan usus (natural bowel movement) dan secara langsung membantu masalah sembelit.
~ Mengempiskan perut.
~ Menyokong kesihatan usus.
~ Membantu menyahtoksin badan.
~ HerbLax Shaklee membantu mengurangkan atau memberi rasa kepejalan pada perut. Boleh juga campur air panas, minum macam teh herba.
~ Membantu masalah bau mulut dan bau badan.
~ Mengelakkan kembung perut.
~ Mencegah penyakit kulit.


Reen Rafique
0162214776

M.E.A.L.S.H.A.K.E.S

Kebaikan Meal Shakes Shaklee Terbaik Untuk Anak Anda



MEAL SHAKE SHAKLEE, MEALSHAKE, MENAMBAH BERAT ANAK, MENAMBAH SELERA MAKAN ANAK, USIA SETAHUN BOLEH AMBIL, MAKANAN UNTUK OTAK, NUTRISI UNTUK ANAK, KERAP DEMAM, KURANG BERAT BADAN, KERAP JAUTH SAKIT, ASTHMA, HARGA MEAL SHAKE SHAKLEE




Antara Kebaikan Meal Shake Shakle

📌 Membekalkan 19 dengan vitamin dan mineral perlu untuk tumbesaran yang normal

📌 Menambah selera makan anak-anak

📌 Anak tak mudah jatuh sakit

📌 Membekalkan tenaga tambahan terutama bagi anak-anak yang berpuasa

📌 Mengatasi masalah sembelit kanak-kanak

📌 Sebagai cara untuk menambah berat badan anak

📌 Kaya dengan kalsium, magnesium dan vitamin dan protein untuk perkembangan tulang yang sihat

📌 Meal Shake Shaklee sangat mudah diberi kepada anak-anak kerana boleh dibancuh dengan susu formula kerana rasa french  vanilla dan teksturnya seperti susu tepung 

📌 Meal Shake rendah lemak dan glisemik jadi anak anda tidak akan jadi obesiti

📌 Sesuai untuk anak-anak yang obesiti kerana beri rasa kenyang yang lama

📌 Meal shake merupakan makanan untuk otak yang bijak juga kerana mengandungi kolina, kalsium dan protein.

PROMO BULAN MAY..!!!

Beli 6 FREE 1


Reen Rafique
0162214776

Herbal Blend Multipurpose Cream


Antara KEBAIKAN Herbal Blend Multipurpose Cream..!!

1. Merawat eczema dan gatal-gatal digigit serangga
2. Melembutkan tumit dan merawat tumit pecah
3. Ubat luka / lecur
4. Luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu
(Herbal blend ni sangat natural.. Tiada bahan sintetik dan dijamin selamat)
5. Menghilangkan parut
6. Ruam pada baby
7. Sebagai daily lotion

Sape nak kena order dgn Reen laju2 n buat fast payment ye... Takut stock habis lagi di branch...

HOT SELLING ITEM..!!!

Reen Rafique
0162214776





Wajah Jelita utk Hari Bahagia Anda..!!!


Eh tak lama lagi cuti sekolah kan... Sure ramai wat kenduri kawen ni...

Mana bakal2 pengantin yg nak JELITAkan KULIT muka tu..

Meh makan Vita C hari.. Insya'Allah berseri time naik pelamin nanti..

Nak Order silalah pm or whatsapp reen ye..

Reen Rafique
0162214776